Wij hebben leren hard lopen
Frederique, Sandra, Trui en Ruben lieten alle vier hun oog vallen op de mogelijkheid om deel te nemen aan een running therapie. Daarmee hebben zij onder begeleiding van een trainer in stapjes leren hardlopen. Het is één van de vier mogelijkheden die de gemeente Noordwijk aanbiedt om inwoners na de coronacrisis, waarin maandenlang tal van beperkingen van kracht waren, weer iets leuks of nieuws te laten doen.
Lekker in je vel met lopen
Bij running therapie wordt hardlopen ingezet om iemands psychische conditie te verbeteren. Het gaat er vooral om lekkerder in je vel te komen door hardlopen. Onder begeleiding van haardloopinstructeurs Frank van den Berg en Astrid Kruithof hebben de vier vanaf maart van dit jaar 13 weken, met één training per week, het programma doorlopen. Daarnaast hebben ze zelf wekelijks 1 of 2 keer getraind.
De sociale opbouw
De deelnemers zijn ervan overtuigd dat ze niet aan het hardlopen waren begonnen als het gemeentelijk aanbod er niet was geweest. "De training, de begeleiding van de coaches en het groepsgevoel waren de stok achter de deur om het ook af te maken’. In de dertien bijeenkomsten zijn de inspanningen verder opgevoerd. Hardlopen gevolgd door wandelen in oplopende tijden. Rustig beginnen met 1 minuut hardlopen, hoewel dat bij het begin ook al een hele opgave bleek te zijn. Vervolgens langzaam opvoeren, waarbij voortdurend rekening werd gehouden wat iedereen die dag aankon. Dat zorgde ervoor dat er ook in groepjes van twee verder werd gewerkt als dat nodig was. De vier deelnemers is ook geleerd dat een goede warming up en een dito cooling down van belang zijn. Kracht en technisch verantwoord lopen zijn hen bijgebracht. ‘Wij hebben ook meegekregen dat je bij het hardlopen zowel door je neus moet inademen als uitademen. Daar hebben wij nooit bij stilgestaan maar nu vinden wij dat logisch."
Na de cursus nog steeds contact
In het programma was ook huiswerk opgenomen. ‘Eén oefening van één uur moest je in ieder geval doen. Een tweede werd aangeraden. Ook die hadden tot doel om de conditie verder uit te bouwen. Als groot voordeel hebben de vier ervaren dat je zelf kon bepalen wanneer je je huiswerk kon doen. De vier deelnemers hadden en hebben nog contact via de groepsapp. Dat ze elkaar hebben leren kennen en elkaar nog zien en spreken is een mooie bijvangst van de cursus. Want ook daar waren de vier cursussen die de gemeente aanbiedt om begonnen. Om eindelijk afstand te nemen van de lockdowns, het afstand houden en de beperkingen die de coronacrisis met zich meebracht. Het enthousiasme dat nog steeds – de cursus is inmiddels afgerond - van de vier afstraalt, spreekt boekdelen. Onbegrip bij de deelnemers is er over het feit dat alleen zij vieren op het aanbod van de gemeente zijn ingegaan. Ook deze extra steun in de rug cursus staat open voor nieuwe deelnemers.